Wie vandaag de dag een kachel of een open haard wil plaatsen, krijgt te maken met een overload aan informatie. Er bestaan verschillende soorten kachels waaruit je tegenwoordig kan kiezen. Elk heeft natuurlijk zijn eigen voor- en nadelen, waardoor het belangrijk is dat je weet wat je mag verwachten met de verschillende soorten kachels en wat er het beste past bij jouw wensen. In dit artikel wordt meer uitleg gegeven over de verschillende soorten kachels voor binnen en buiten.

Kachels voor binnen

Wanneer je erover nadenkt om een kachel te plaatsen, is de kans groot dat je er een binnen wil plaatsen. De meest voorkomende plaats is natuurlijk de woonruimte omdat je daar het meeste bent. Uit alle kachels waaruit je kan kiezen, is de houtkachel het meest gekozen type. Een van de belangrijkste redenen hiervoor is natuurlijk het element van sfeer dat bij deze soort kachel het grootst is. Je hoort en ziet het geknetter van het hout wat het ideale recept is om tijdens een koude winteravond onder een deken te kruipen en een film te kijken. Het nadeel is dat je natuurlijk ook heel wat schoonmaakwerk hebt bij een houtkachel. Je moet het rookkanaal af en toe laten schoonmaken en de houtschilfers kunnen ook wel eens terechtkomen buiten de kachel waardoor dit opkuiswerk met zich meebrengt.

Wil je zo weinig mogelijk onderhoud aan je kachel? Dan kies je best voor een elektrische of een gaskachel. Een mogelijk nadeel is natuurlijk wel dat deze vlammen door een glas worden tegengehouden waardoor je minder het gevoel van gezelligheid hebt. Bovendien zijn de vlammen bij een elektrische kachel helemaal niet echt. Bij een gaskachel blijft er dan weer altijd een vlammetje branden, ook wanneer de kachel zelf niet brandt. Niet iedereen vindt dit een even leuk idee.

Kachels voor buiten

Ook voor buiten heb je heel wat mogelijkheden als je op zoek bent naar een kachel. Naast een gashaard voor binnen, heb je bijvoorbeeld ook een haard op gas voor buiten. Waar die binnen is aangesloten op je gasleiding, kan je bij een gashaard buiten werken met een gasfles. Zodra deze leeg is, kan je ze terugbrengen naar de winkel en inruilen tegen een volle fles.

Een mogelijke tweede keuze is een haard op bio-ethanol. Het grote voordeel hiervan is dat het geen rookkanaal heeft waardoor er dus weinig onderhoud aan is. Bovendien is bio-ethanol een van de meest milieuvriendelijke opties wanneer je voor een kachel wil kiezen.  Zoals de naam het deels al zegt, wordt bio-ethanol vervaardigd uit plantaardige producten waardoor het effect op het milieu nihil is.

Daarnaast moet je voor een haard buiten ook nog de keuze maken of je een losstaand model wil of een vaststaand. Ook hier hebben beide opties hun voor- en nadelen. Bekijk dus zeker op voorhand alle mogelijkheden voor je een beslissing maakt.