Nu de lente langzaam maar zeker zijn intrede maakt, is het ook tijd om je huis een opfrisbeurt te geven. Niet alleen is zo’n lenteschoonmaak heel bevredigend; het jaagt ook de koude wintermaanden het huis uit en het zorgt ervoor dat je een gezonde en aangename leefomgeving behoudt. Welke zaken je zeker niet mag vergeten bij je schoonmaakroutine, lees je hier. 

Stofjes ontstoffen

De meeste mensen maken tijdens de lenteschoonmaak tijd vrij om hun ramen grondig te lappen, maar vergeten daarbij dat ook hun gordijnen aan een poetsbeurt toe zijn. Door je gordijnen af en toe te wassen, verwijder je de stofjes en allergenen die zich hierin nestelen. Ook de stoffering van je zetels en stoelen hebben soms een poetsbeurt nodig. Ook hierin kruipen stofjes, huidschilfers en allergenen die je liever kwijt dan rijk bent. 

Vuile vloeren

Het reinigen van je vloeren, en dus ook van je parket, is een essentiële stap in je lenteschoonmaak. Niet alleen verwijder je zo vuil, stof en eventuele winterse resten, maar in het geval van je parket zorg je er zo ook voor dat je parket gezond en mooi blijft. Je parket reinigen doe je op een andere manier dan het reinigen van je andere vloeren. Je doet dit namelijk niet met zeep en een schuurborstel, maar door gebruik te maken van gespecialiseerde producten. Wat je zeker moet vermijden, is het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen, want die kunnen de afwerking van je prachtige parketvloer beschadigen. Is je houten vloer echt vuil, begin dan met het stofzuigen of vegen van je vloer om het loszittend vuil te verwijderen. Vervolgens kun je je parket reinigen met een geschikt poetsmiddel en een licht vochtige dweil. Zorg er in elk geval voor dat de vloer niet te nat wordt, want ook dan beschadig je hem. 

Meer dan alleen de basics

Wanneer je dan toch de moeite neemt om een grote lenteschoonmaak te houden, beperk je dan niet tot vloeren, lavabo’s en spiegels. Zo hebben bijvoorbeeld ook je meubels baat bij een extra verzorgingsbeurt. Door je houten meubels af en toe te behandelen met meubelolie, blijven ze langer mooi en gezond. Zeker in de lente, wanneer je vaker gaat verluchten (wat uiteraard heel goed is voor een gezonde leefomgeving!), verandert de luchtvochtigheid in huis, waardoor hout gevoeliger wordt voor uitdroging. Door gebruik te maken van meubelolie, voed je hout, herstel je de glans en bescherm je het hout tegen vocht en vuil. 

Ook de accessoires

Vergeet tijdens je lenteschoonmaak ook niet om de binnenkant van je kasten en van je lades schoon te maken en weg te gooien, wat je niet meer nodig hebt. Denk ook aan een reinigingsbeurt voor je huishoudapparaten, zo verleng je hun levensduur en ben je zeker van een frisse start na de winter.