Een woning met een tuin hebben is prachtig, zeker in de lente en in de zomer wanneer alle planten in bloei staan. Maar een tuin aanleggen vraagt veel werk, en een tuin onderhouden nog veel meer. Geef maar toe, elke week opnieuw het onkruid staan wieden en de kale plekken moeten verdoezelen die je daardoor veroorzaakt, is vast niet de manier waarop jij van je tuin wil genieten, toch? Hier lees je hoe je zonder uitsloven toch een mooie tuin met de nodige privacy kunt verkrijgen.

Elegante manier om onkruid te vermijden

Onkruid verdelgen kun je op verschillende manieren doen. Je kunt gebruikmaken van een onkruidverdelger, maar hier hangen veel nadelen aan vast. Veel onkruidverdelgers zijn namelijk schadelijk voor je tuin en voor de diertjes die in je tuin wonen. Als je een natuurliefhebber bent, is dat dus niet de meest ideale oplossing. De tweede optie is om het onkruid te wieden. Dit is een efficiënte manier om komaf te maken met brandnetels, paardenbloemen en consorten, maar het is arbeidsintensief, belastend voor je rug en het veroorzaakt dorre plekken in je tuin of in je bloemperk. De derde, meest natuurvriendelijke en minst arbeidsintensieve optie, is het gebruiken van een bodembedekker.

Wat zijn bodembedekkers?

Bodembedekkers zijn planten die gemakkelijk groeien en weinig onderhoud vragen. Door ze aan te planten op de plaatsen waar het onkruid meestal groeit, krijgt onkruid geen kans meer. In de plaats krijg je een mooie aanplanting die je tuin nog meer verfraaid. Er bestaan verschillende soorten bodembedekkers die je naar hartenlust kunt combineren. Sommigen krijgen zelfs bloempjes!

In alle rust van je tuin genieten

Nu je geen last meer hebt van onkruid, kun je met een gerust hart van je tuin genieten. Of toch niet? Ondervind je hinder van nieuwsgierige passanten of opdringerige buren? Dan kan een haag wonderen doen. Met een haag scherm je je tuin op een mooie, natuurvriendelijke manier af van de buitenwereld. Er zijn verschillende soorten hagen geschikt om je tuin te omzomen. Een ligusterhaag kopen is bijvoorbeeld een erg goed idee. Deze snelgroeiende haagplant is erg populair omdat hij zo vriendelijk oogt en zo’n mooie, diepe kleur heeft. Bovendien biedt een ligusterhaag kopen je het hele jaar veel voordelen. In de zomer zorgt deze voor verkoeling, schaduw en privacy. Maar ook in de winter heb je plezier van deze haag. Zolang het geen heel strenge winter is, blijft de liguster haar bladeren behouden. Hierdoor oogt je tuin het hele jaar door mooi en blijft je privacy ook altijd verzekerd. Moest het toch een strenge winter worden, blijf je sowieso een mooi zicht behouden. De takken van een ligusterhaag ogen ook prachtig zonder bladeren eraan. Andere voordelen van de ligusterhaag zijn dat ze weinig onderhoud vraagt en makkelijk en snel groeit.